Waar let je op bij de aanschaf van een fatbike?

Dinsdag 25 juni 2024 14:26 - geschreven door Guus

Wanneer je overweegt om een fatbike aan te schaffen, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Deze robuuste fietsen met hun dikke banden zijn perfect voor avontuurlijke fietstochten in moeilijk terrein, maar het is belangrijk om de juiste keuze te maken. In dit artikel zullen we dieper ingaan op waar je op moet letten bij de aanschaf van een fatbike. Want laten we eerlijk zijn, als je zo’n stoere fiets koopt, dan wil je natuurlijk wel dat deze van alle gemakken voorzien is?

Comfort en stabiliteit

Een van de belangrijkste aspecten waar je op moet letten bij het kiezen van een fatbike is het comfort en de stabiliteit. De dikke banden zorgen voor extra demping en grip, wat bijdraagt aan een comfortabele rijervaring, vooral op ruw terrein. Daarnaast biedt de bredere wielbasis extra stabiliteit, waardoor je beter in balans blijft tijdens je avontuurlijke ritten.

Frame

De geometrie van het frame speelt ook een rol bij het kiezen van de juiste fatbike. Het is belangrijk om na te gaan of het frame past bij jouw lengte en lichaamsbouw. Hierbij kun je denken aan de hoogte van de fiets, de afstand tussen het stuur en het zadel, en de positie van de pedalen. Een goede pasvorm is natuurlijk ontzettend belangrijk voor optimaal comfort en controle tijdens het fietsen. Kies daarom voor de fatbike V20, zodat je niet alleen verzekerd bent van een fatbike die mooi is, maar ook beschikt over en sterk frame, waarmee het geen enkel probleem is om lekker de bossen in te gaan voor een stevig rit.

Banden

Naast het frame is de keuze van de banden ook van groot belang. Fatbikes hebben hun naam te danken aan de brede banden die ze hebben. Het is belangrijk om na te gaan welke banden het beste bij jouw fietsdoelen passen. Voor modderige en zanderige ondergronden zijn banden met een grof profiel aan te raden, terwijl voor meer harde ondergronden banden met een minder grof profiel geschikter kunnen zijn.

Remsysteem

Het remsysteem van een fatbike is tevens iets waar je op moet letten. Aangezien fatbikes vaak worden gebruikt op ruige terreinen, is een betrouwbaar remsysteem ontzettend belangrijk voor je veiligheid. Schijfremmen worden over het algemeen als de beste keuze beschouwd, omdat ze betere remprestaties bieden, zelfs in natte of modderige omstandigheden.

Versnellingen

Daarnaast is het versnellingssysteem iets om rekening mee te houden bij de aanschaf van een fatbike. Afhankelijk van het terrein waarop je gaat fietsen, wil je misschien een fatbike met flink wat versnellingen, zodat je soepel kunt schakelen tussen verschillende omstandigheden? Juist omdat de keuze enorm is, is het goed om voor jezelf na te gaan wat jij belangrijk vindt, zodat je op basis daarvan een goede keuze kunt maken. Nu is het niet zo dat een fatbike met 5 of 7 versnellingen veel minder is, dan wanneer je kiest voor meer, maar belangrijk is wel om te bepalen of je veel op vlakke wegen, dus de fiets voor woon-werkverkeer gaat gebruiken of dat je er tijdens de zomervakantie echt mee het bos in wilt bijvoorbeeld.