Tips voor het online kopen van buitenverlichting

Vrijdag 5 juli 2024 00:00 - geschreven door Guus

Tegenwoordig doen we alles online. Dus waarom niet het kopen van buitenverlichting voor onze tuin of onder de overkapping? Omdat het internet zo ontzettend veel mogelijkheden biedt, is het wel prettig te weten waar je allemaal op moet letten. Los van de prijs, is het met elektra altijd even extra opletten, dat je wel kiest voor verlichting met de juiste keurmerken, zodat je in ieder geval niet bang hoeft te zijn dat er iets kan gebeuren. Daarom hebben we een aantal handige tips voor je, waarmee jij stap voor stap de juiste verlichting weet te vinden voor buiten.

Het belang van kwaliteit en duurzaamheid

Bij het online kopen van buitenverlichting is het belangrijk om te investeren in producten van hoge kwaliteit en duurzaamheid. Je wilt immers dat je buitenverlichting lang meegaat en bestand is tegen alle weersomstandigheden. Kies daarom voor verlichting die gemaakt is van hoogwaardige materialen zoals roestvrij staal of aluminium. Deze materialen zijn niet alleen sterk en weerbestendig, maar zorgen ook voor een stijlvolle uitstraling. Zelf zijn we fan van lichtsnoerbuiten.com. Lichtsnoerbuiten biedt namelijk allerlei verschillende buitenverlichting snoeren aan, die geschikt zijn om ook tijdens de rest van het jaar te blijven hangen. Doordat ze een hoge IP67 classificering hebben, hoef je dus niet bang te zijn dat ze vochtig worden of onder het stof komen te zitten.

Kies voor de juiste verlichting

Verlichting is er in allerlei soorten, het is dus wel handig dat je weet wat je precies zoekt. Bepaal dus eerst wat je precies zoekt, zodat je op basis daarvan een keuze kunt maken. Daarom maken we een splitsing tussen twee verschillende soorten verlichting; functioneel en sfeer.

Functionele verlichting

Dit type verlichting is gericht op het verlichten van specifieke stukken van de tuin of ergens anders rondom het huis, zoals je voordeur, oprit of terras. Hierbij kun je denken aan wandlampen, grondspots of tuinpaaltjes. Dit heeft als voordeel dat je veilig naar de schuur kunt lopen of niet hoeft te gokken waar het sleutelgat van de voordeur zit. Daarbij zorgt het ook voor extra veiligheid, aangezien een inbreker niet graag met een felle lamp op zich probeert een deur te forceren.

Sfeerverlichting

Deze verlichting zorgt voor een gezellige en warme sfeer in je tuin. Denk hierbij aan een lichtsnoer onder de overkapping of dimbare spots onder de overkapping. Het voordeel van sfeerverlichting is dat je er direct een stuk gezelligheid mee creëert. Vooral tijdens de zomeravonden is het natuurlijk wel leuk dat je nog even een uurtje langer in je tuin kunt blijven zitten, zonder dat je een felle lamp aan hoeft te doen omdat je anders niets ziet.

Verlichtingssterkte en lichtkleur

Bij het kiezen van buitenverlichting is het belangrijk om rekening te houden met de felheid van de verlichting en de lichtkleur. De verlichtingssterkte wordt uitgedrukt in lumen en geeft aan hoe helder de verlichting is. Voor functionele verlichting is het aan te raden om te kiezen voor een hogere verlichtingssterkte, terwijl sfeerverlichting vaak wat zachter en subtieler mag zijn. Kies je voor dimbare verlichting, dan combineer je deze beide als het ware. Ideaal voor bijvoorbeeld spotjes onder de overkapping. Daarnaast speelt ook de lichtkleur een rol bij het creëren van de gewenste sfeer. Warm wit licht zorgt voor een gezellige en warme sfeer, terwijl koel wit licht meer geschikt is voor functionele verlichting.

Ga voor duurzaam

Wil je graag energie besparen en ook bijdragen aan een beter en schoner milieu? Dan zijn er verschillende energiezuinige opties beschikbaar als het gaat om buitenverlichting. LED verlichting is bijvoorbeeld een duurzame keuze, omdat het veel minder energie verbruikt dan traditionele gloeilampen. Daarnaast gaan LED lampen ook veel langer mee, waardoor je niet alleen het milieu ontlast, maar ook bespaart op je energierekening. De kosten liggen dan misschien wel wat hoger, maar uiteindelijk ben je veel voordeliger uit.

Stijl en ontwerp

We hebben het wel steeds over de verlichting zelf, maar ook de lamp speelt een belangrijke rol bij de keuze. Stel dat je een overkapping hebt die helemaal in Ibiza stijl is ingericht, dan is het ook leuk om te kiezen voor een mooie rotan lamp boven de eettafel. Kijk daarom niet alleen naar de verlichting zelf, maar ook naar het ontwerp van de complete lamp, zodat je zeker weet dat deze ook bij je stijl past. Het is namelijk zonde dat je kiest op basis van felheid, veiligheid en duurzaamheid, terwijl de lamp helemaal niet past binnen je huidige stijl.

Installeren van de verlichting

Naast de verlichting en het ontwerp, is het ook niet geheel onbelangrijk dat het gemakkelijk te installeren of op te hangen is. Het kan bijvoorbeeld goed zijn dat wanneer je kiest voor een aantal grondspots in de tuin, dat je dit moet laten doen, omdat er ook elektra moet worden aangelegd. Zeker iets om rekening mee te houden dus.