Let hierop bij het kopen van een gebruikte oplegger

Dinsdag 30 juli 2024 16:51 - geschreven door Guus

Hoewel het kopen van tweedehands artikelen betaalbaarder kan zijn als je een krap budget hebt, zijn er verschillende potentiële nadelen. Soms vereisen gebruikte artikelen dure reparaties en gaan ze niet lang mee, wat extra kosten met zich meebrengt met betrekking tot onderhoud en vervanging. Als je een nieuwe trailer nodig hebt, helpt dit artikel je om een ​​gebruikte oplegger goed te beoordelen, zodat je kunt bepalen of het de moeite waard is om te kopen of dat het je uiteindelijk meer gaat kosten dan het waard is. Kijk tijdens je zoektocht naar nieuwe opleggers daarom naar de volgende onderdelen! 

Remmen 

Zoals je weet, zijn remmen essentieel voor de veiligheid. Zorg ervoor dat je de verkoper vragen stelt over de remfunctie op de assen. Controleer indien mogelijk de remblokken, schoenen, trommels, rotoren en magneten voordat je een gebruikte trailer koopt. Als een van de eerder genoemde onderdelen versleten of defect is, kunnen de vervangingskosten hoger zijn dan je bereid bent te dragen. Niet alleen bij opleggers moet je op de remmen letten, dit is bij een vrachtwagen kopen ook een must. 

Banden

Banden die in goede staat zijn, zijn essentieel voor de werking van een oplegger. Zorg ervoor dat je op scheuren en verstopte gaten let. Zorg er daarnaast voor dat de banden qua maat overeenkomen en de juiste capaciteit hebben. Je banden moeten de lading kunnen dragen die je op je trailer wilt vervoeren, dus let hierop. Het is het beste om ervoor te zorgen dat de banden in goede staat zijn voordat je de oplegger koopt, want ze later vervangen kan je gemakkelijk honderden euro’s kosten. 

Lagers

De wiellagers van je oplegger dragen in feite het gehele gewicht van je aanhanger. Daarom zijn wiellagers een van de belangrijkste onderdelen om te controleren op een gebruikte aanhanger. Wanneer je een tweedehands oplegger inspecteert, zorg er dan voor dat de lagers gesmeerd zijn en goed zitten. Nogmaals, het vervangen van wiellagers op een aanhanger is duur en kan het voordeel van het kopen van een gebruikte aanhanger tenietdoen. 

Bladveren en veerhangers

Controleer tijdens de inspectie de bladveren en veerhangers. Eventuele scheuren of reparaties geven aan dat de oplegger in het verleden overbelast is geweest. Ze kunnen ook duiden op een verschuiving van de assen door een plotselinge impact met iets op de grond. Het kopen van een trailer met ongelijke assen is riskant omdat het bandenslijtage veroorzaakt. En zoals eerder vermeld, is het vervangen van banden op een oplegger duur. 

Elektrisch systeem

Als de oplegger die je overweegt te kopen ingebouwde verlichting heeft, wil je controleren of de verlichting goed werkt. Als de verlichting niet werkt, wil je deze verder inspecteren. Eenvoudige reparaties, zoals een losse lamp of schroef, zijn geen groot probleem. Als de oorzaak echter defecte bedrading is, moet je mogelijk onnodig geld uitgeven aan dure reparaties.  

Frame

Een gebarsten of gerepareerd frame geeft aan dat een oplegger overbelast is of misschien niet goed gebouwd is. Je zult er niet aan willen denken om een ​​trailer met zo'n frame te kopen, omdat het je in de toekomst ongemak zal bezorgen.