Heropening van de Berlarij: Feest in Lier trekt honderden bezoekers

Vrijdag 27 september 2024 00:00 - geschreven door Bart

Zondag 15 september 2024 was een dag die de geschiedenisboeken van Lier in gaat. Het weer was super. Het kon niet beter. Zeer aangename temperatuur, droog en een leuk zonnetje.
Na zeer intensieve renovatiewerken aan de Berlarij, was het eindelijk tijd voor een feestelijke heropening van deze zeer bekende winkelstraat. De straat, die maandenlang onder constructie stond, kwam opnieuw tot leven met een bruisend straatfeest dat door honderden mensen werd bijgewoond. Bezoekers genoten van een dag vol muziek, hapjes, drank, gezelligheid en een modeshow van ’t Liers Boetiekske.

Een bruisende start

De heropening werd officieel gevierd met een kleurrijke optocht, waarbij de bekende Lierse Reuzen door de straat trokken. Onder begeleiding van doedelzakspelers was de sfeer meteen gezet. De parade trok veel bekijks, en de stad Lier had er duidelijk alles aan gedaan om de bewoners en handelaars te bedanken voor hun geduld tijdens de lange renovatieperiode.

Na het doorknippen van het symbolische lint door burgemeester Frank Boogaerts, ging het feest officieel van start. De meer dan 65 kraampjes langs de vernieuwde straat trokken bezoekers aan van binnen en buiten de stad. “Het is koppenlopen,” zei Anneke Meylemans van Frann, één van de drijvende krachten achter het straatfeest. “De werken duurden langer dan verwacht, maar vandaag bewijzen we dat de Berlarij opnieuw bruist.”

Samenwerking en vernieuwing

Eén van de opvallende elementen van het feest was de nieuwe vereniging Berlarij Lier, opgericht door lokale ondernemers zoals Anneke en haar partner Frank, samen met onder andere Erik van Castles&Coffee en Dorothy van Café The Jack. “Dit is een initiatief van en voor de gemeenschap,” vertelt Anneke. “We willen jaarlijks terugkomen met dit event en iedereen is welkom om zich aan te sluiten.”

Ook schepen Bert Wollants (N-VA), verantwoordelijk voor Mobiliteit, benadrukte de nauwe samenwerking tussen de stad en de lokale handelaars. “De heraanleg was een uitdaging, maar dankzij de input van de bewoners en ondernemers hebben we een mooi resultaat behaald. Dit feest toont aan dat de Berlarij springlevend is.”

Modeshow bij 't Liers Boetiekske trekt veel bekijks

HET hoogtepunt van de dag was misschien wel de modeshow bij 't Liers Boetiekske. Je vindt de volledige fotoreportage hier terug.  De modeshow startte om 14uur. Het publiek stond rijen dik langs de catwalk om de prachtige collectie van het ’t Liers Boetiekje te bewonderen. Wim ontpopte zich als een professionele speaker en Ingrid had alles goed voorbereid en zag toe dat het prima geshowd werd. Ingrid en Wim, de eigenaars dus, hadden hun nieuwste stukken samengesteld voor de show, met een unieke mix van Italiaanse, Turkse en Bulgaarse mode. De outfits werden gepresenteerd door lokale modellen, geen professionele mannequins maar dat zag je er niet aan en ze vielen duidelijk in de smaak bij de aanwezigen. Wim vertelde ook dat er bijna wekelijks nieuwe collecties binnen kwamen en dat alles aan een zeer schappelijke prijs verkocht werd. Wij zagen omstaanders knikken.

"Het was echt een groot succes," vertelde Ingrid na afloop. "We hebben ontzettend veel positieve reacties gekregen op de collectie en er werden al meteen na de show overspoeld door geïnteresseerde kopers. Mensen waren onder de indruk en verwondert van de vele unieke stijlen die we aanbieden, en dat geeft ons extra motivatie om ons assortiment nog verder uit te breiden." De modeshow zorgde voor een ware toeloop naar de winkel, waar klanten konden profiteren van speciale kortingen en leuke acties. De eerste 100 bezoekers kregen zelfs een gouden fashionbag vol goodies, wat voor een extra feestelijk tintje zorgde.

Lokale initiatieven in de spotlight

Naast de modeshow van ’t Liers Boetiekske waren er tal van andere activiteiten voor jong en oud. Van een rommelmarkt tot muzikale optredens. Het feest bood voor elk wat wils. Lokale handelaars zoals Frann Geschenken en Schoonheidsinstituut Sasha organiseerden speciale acties en de kraampjes van onder andere de lokale imker en kwekerij boden een kans om kennis te maken met duurzame initiatieven.

Op het podium zorgden de Lierse band Groove D-Light en entertainer Wim Cover voor muzikale hoogtepunten. Tussendoor genoten bezoekers van lekkernijen en drankjes die door de stad werden aangeboden als dank voor het geduld tijdens de renovaties.

Positieve reacties

Onder de bezoekers was er veel lof voor het vernieuwde straatbeeld. “Lierke Plezierke, en dat is vandaag zeker bewezen,” zei een bezoeker, die het feest bijwoonde met haar kleinkinderen. Een bewoner die in haar jeugd in de Berlarij opgroeide, sprak over een positieve verandering: “Tijdens de werken zag je hier niemand meer, maar vandaag zie ik dat er opnieuw leven in de straat is gekomen. De Berlarij was altijd een bruisende plek, en ik geloof dat dit weer mogelijk is.”

Een traditie in de maak

 “Dit event is een mooie manier om het harde werk van de afgelopen jaren te vieren,” sluit Anneke Meylemans van Frann af. “We hopen dat dit straatfeest een succesvolle jaarlijkse traditie wordt, en dat de Berlarij opnieuw het kloppend hart van Lier zal zijn.”

Met dit feest heeft de stad Lier niet alleen de Berlarij heropend, maar ook een nieuwe traditie gestart. De handelaars en bewoners kijken al uit naar de volgende editie op zaterdagnamiddag 13 september en zondag 14 september 2025 met weer vele activiteiten en feestelijkheden.

Fotogalerij "Heropening van de Berlarij: Feest in Lier trekt honderden bezoekers"