De complete aankoopgids voor jouw petroleumkachel

Dinsdag 30 juli 2024 12:12 - geschreven door Guus

Ben jij op zoek naar een manier om je huis te verwarmen, maar zit je niet te wachten op hoge energiekosten? Dan is een petroleumkachel de ideale manier. Het voordeel van deze kachels is dat ze niet alleen een stuk sneller en efficiënter verwarmen, maar ook nog eens energiezuiniger zijn. Zo kun je met deze kachels met gemak enkele tientallen euro’s per maand besparen en hoef je je ook geen zorgen te maken over een veel te hoge energie rekening. Helemaal met de stijgende prijzen, is dit wel een prettig gegeven toch? Wist je dat je een woonkamer zelf in minder dan een minuut op de gewenste temperatuur kunt krijgen? Reden genoeg dus om je hier eens serieus in te verdiepen. Daarom hebben wij een complete aankoopgids voor je gemaakt, waarin we de verschillende soorten petroleumkachels met je willen bespreken en je ook precies vertellen waar je eigenlijk allemaal op moet letten.

3 verschillende soorten petroleumkachels

Wanneer je je gaat verdiepen in petroleumkachels, dan zul je al snel tot de conclusie komen dat er niet alleen verschillende modellen te vinden zijn, maar ook daadwerkelijk verschillende soorten. Zo hebben we de gevelkachel, kouskachel en laserkachel. Om te beginnen gaan we deze stuk voor stuk verder uitlichten, zodat je direct een idee hebt van wat de mogelijkheden zijn en welk type kachel bij welke situatie past.

Gevelkachel

Ben je op zoek naar een efficiënte manier om je ruimte te verwarmen, zonder dat dit ten koste gaat van de beschikbare ruimte in huis? Dan is een gevelkachel de ideale oplossing voor jou. Deze kachels nemen namelijk relatief weinig plek in beslag, waardoor ze dus ook ideaal zijn voor een kleine ruimte. Kijken we naar het gebruik van deze kachel, dan zien we wel dat deze voornamelijk wordt gebruikt voor in een serre of onder een overkapping. Overigens kan het ook prima in een woning of vakantiehuisje. Het is dus maar wat waar de voorkeur naar uitgaat. Omdat we er natuurlijk nog twee gaan bespreken, is het goed om voor jezelf een afweging te maken welk type petroleumkachel het beste bij je past.

Kouskachel

Op zoek naar een verwarmingssysteem dat niet alleen warmte biedt, maar ook voor een gezellige sfeer zorgt? Maak dan eens kennis met de traditionele kouskachel. Deze unieke petroleumkachel werkt op basis van verbranding en is ideaal om je huis te verwarmen tijdens koude dagen. Een kouskachel is een verwarmingstoestel dat werkt op basis van de verbranding van petroleum. Door middel van een speciale kous wordt de petroleum verhit, waardoor er een vlam ontstaat die zorgt voor warmteafgifte. Het gebruik van een kous zorgt voor een geleidelijke verbranding, wat resulteert in een constante warmtebron.

Laserkachel

De laserkachel is een moderne variant van de traditionele petroleumkachel. Wat deze kachel zo bijzonder maakt, is de innovatieve laserbrander waarmee het verwarmingsproces plaatsvindt. In tegenstelling tot conventionele verwarmingssystemen, maakt de laserbrander gebruik van infraroodstraling om de ruimte efficiënt en geruisloos te verwarmen. Door de toepassing van infraroodstraling zorgt de laserkachel voor een veel efficiëntere warmteverspreiding. Deze straling dringt dieper door in de omgeving en bereikt alle objecten en oppervlakken in de kamer. Hierdoor wordt de warmte gelijkmatig verdeeld en kan je genieten van een aangename temperatuur in het hele vertrek. Daarnaast zorgt de infraroodstraling ook voor een behaaglijk gevoel, vergelijkbaar met het warme zonlicht.

Waar moet je rekening mee houden bij de aanschaf?

Nu je weet welke verschillende soorten petroleumkachels er zijn, is het tijd om eens te kijken naar de verschillende zaken om rekening mee te houden bij de aanschaf. Dit doen we aan de hand van een aantal standaard en vooral praktische zaken en natuurlijk ook hoe de kachel eruit ziet. Want laten we eerlijk zijn, hij moet natuurlijk wel passen binnen je interieur.

Welke ruimte wil je verwarmen?

De belangrijkste eerste stap bij het bepalen welke kachel je kiest, is door te kijken naar de ruimte die je graag wilt verwarmen. Het is nogal een verschil of je graag een woonkamer wilt kunnen verwarmen of alleen een werkkamer van 10 vierkante meter. Kies je namelijk voor een te kleine kachel, dan kan het zijn dat het te lang duurt voordat de ruimte warm wordt als dit al lukt. Kies je voor een te grote kachel, dan verbruik je vaak onnodig veel brandstof, wat niet alleen slecht is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Iets om rekening mee te houden dus.

Vermogen van de kachel

In het verlengde van de ruimte die je graag wilt verwarmen, is ook het vermogen van de kachel van belang. Het vermogen van een petroleumkachel wordt gemeten in kilowatt. Een algemene vuistregel is om 1 kW vermogen te gebruiken voor elke 10 vierkante meter ruimte. Dus wil je een woonkamer verwarmen van 50 vierkante meter, dan weet je dat je een petroleumkachel moet aanschaffen met een vermogen van minimaal 5 kW. Meer kan ook, maar dan is het wel belangrijk dat je deze kunt afstellen op een lager vermogen, zodat je niet onnodig veel energie verbruikt.

Brandstofverbruik

Hoeveel petroleum verbruikt de kachel per uur? Dit is een belangrijke factor om rekening mee te houden. We hoeven je natuurlijk niet uit te leggen dat een kachel met meer vermogen, ook veel meer brandstof gebruikt. Het is dus aan te raden even goed na te denken over het vermogen, zodat je op basis daarvan kunt uitrekenen hoeveel petroleum de kachel per uur verbruikt, zodat je ook precies weet welke kosten hieraan verbonden zitten.

Let op de veiligheid

Als het gaat om vuur en warmte, dan is de veiligheid van de kachel ontzettend belangrijk. Kies je voor een nieuwe kachel, dan is dit meestal wel geregeld. Kies je voor een ouder model, bijvoorbeeld tweedehands, dan loop je het risico dat deze bijvoorbeeld niet is voorzien van een beveiliging tegen oververhitting, terugslagklep of kinderslot. Let hier dus goed op!

Budget

Een nieuwe petroleumkachel kost geld, toch is het helemaal aan jezelf wat je wilt en kunt uitgeven aan je nieuwe kachel. Petroleumkachels kunnen variëren in prijs van € 100 tot € 500 of zelfs meer. Dit natuurlijk afhankelijk van met name het vermogen, maar ook de extra functies. Wil je een kachel die op afstand te bedienen is, dan zal deze logischerwijs wat duurder zijn in aanschaf. Niet erg, maar wel iets om rekening mee te houden.

Neem rustig de tijd

Nu je precies weet waar je allemaal op moet letten en welke soorten petroleumkachels er zijn, is het verstandig om rustig de tijd te nemen om je eens rustig te oriënteren op het internet. Hier kun je vast rustig kijken wat er allemaal voor mogelijkheden zijn. Heb je een selectie voor jezelf gemaakt? Ga dan eens langs bij een showroom in de buurt, zodat je ze met eigen ogen kunt bekijken en ook vragen kunt stellen, bijvoorbeeld over het gebruik, het plaatsen en eventueel andere dingen. Wat vooral belangrijk is, is dat je de tijd neemt en je rustig laat adviseren over wat nu belangrijk is en het beste bij je past.