7 punten waar je op moet letten bij het kopen van akoestisch panelen

Donderdag 1 augustus 2024 15:52 - geschreven door Guus

Akoestische panelen zijn van grote waarde voor het verbeteren van de geluidskwaliteit in een ruimte, of het nu gaat om een thuisstudio, kantoor of een andere omgeving waar geluid een belangrijke rol speelt. Het kiezen van de juiste akoestische panelen kan echter een uitdaging zijn door de vele opties waar je uit kunt kiezen. Hier zijn enkele belangrijke punten om op te letten bij het kopen van akoestische panelen.

1. Geluidsabsorptie

Het belangrijkste aspect van een akoestisch paneel is zijn vermogen om geluid te absorberen. Dit wordt vaak uitgedrukt in een NRC-waarde (Noise Reduction Coefficient), die aangeeft hoeveel geluid het paneel kan absorberen. Een NRC-waarde van 0 betekent geen absorptie, terwijl 1 betekent dat al het geluid wordt geabsorbeerd. Voor de meeste toepassingen is een NRC-waarde tussen 0.6 en 0.9 ideaal.

2. Materiaal

Akoestische panelen zijn gemaakt van verschillende materialen zoals schuim, glasvezel, polyester of hout. Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen en uitstraling. Schuim is licht en betaalbaar, maar biedt minder duurzaamheid. Glasvezel en polyester zijn duurzamer en bieden betere geluidsabsorptie, maar kunnen duurder zijn. Houten panelen van bijvoorbeeld Aku panel combineren weer een luxe uitstraling met functionaliteit. 

3. Dikte en dichtheid

De dikte en dichtheid van een paneel zijn het belangrijkste voor de geluidsabsorptie. Dikkere panelen (bijvoorbeeld 5 cm of meer) absorberen meer lage frequenties, wat belangrijk is voor muziek- en audio productieomgevingen. Dunne panelen (2-3 cm) zijn vaak voldoende voor het verminderen van galm en echo’s in kantoren en woonruimtes.

4. Installatiegemak

Het installatieproces van akoestische panelen varieert afhankelijk van het type en de fabrikant. Sommige panelen zijn voorzien van zelfklevende achterkanten, terwijl andere moeten worden opgehangen of geschroefd. Overweeg hoe permanent je de installatie wilt maken en of je bereid bent om gaten in muren te boren.

5. Esthetiek

Akoestische panelen zijn niet alleen functioneel, maar kunnen ook een esthetische aanvulling zijn op de ruimte. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, vormen en ontwerpen. Kies panelen die passen bij de stijl en inrichting van de ruimte. Er zijn zelfs kunstzinnige panelen die ook als decoratief element kunnen dienen. 

6. Brandveiligheid

Veiligheid is een belangrijke overweging bij de aanschaf van akoestische panelen. Controleer of de panelen voldoen aan de brandveiligheidsnormen. Materialen zoals glasvezel en minerale wol hebben meestal goede brandwerende eigenschappen, terwijl schuim vaak minder brandveilig is tenzij het specifiek behandeld is.

7. Prijs en kwaliteit

Zoals bij elke aankoop, speelt de prijs ook altijd wel een rol. Akoestische panelen variëren sterk in prijs afhankelijk van het materiaal, de dikte en het merk. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen prijs en kwaliteit. Goedkopere panelen kunnen aantrekkelijk zijn, maar bieden mogelijk niet de gewenste geluidsabsorptie of duurzaamheid.